Astra

Municipalitatea va achiziționa șase vagoane Imperio Eco de la Astra Vagoane Călători

Primăria Municipiului Arad a semnat, vineri, contractul de achiziție a șase tramvaie noi, cu finanțare prin credit acordat de Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 6.568.101,30 de euro, plus TVA.

Contractul a fost semnat de Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, și Gheorghe Sârbu, director general al SC Astra Vagoane Călători Arad SA.

„După 10 ani de mandat am atins obiective pe care nu mă gândeam că le vom atinge, atât la nivel de administrație cât și ca dezvoltare economică. În ultimele 12 luni industria arădeana a crescut cu 17%, exportăm componente de elicoptere și submarine, vagoane de călători, vagoane de marfă, mobilă. Ca valoare a exporturilor, Aradul are de patru ori mai mult decât înainte de ’89. Sper ca, după semnarea acestui contract, Aradul să exporte și tramvaie”, a declarat, cu acest prilej, primarul Gheorghe Falcă.

În continuare, acesta a mai spus că prin această achiziție, municipalitatea încheie un ciclu început în 2006, un ciclu de modernizare a infrastructurii liniilor de tramvai, ceea ce înseamnă servicii de calitate pentru cetățeni.

„Suntem interesați ca, într-un oraș care devine din ce în ce mai modern, cu trafic din ce în ce mai puternic, să-i convingem pe cetățenii noștri să folosească mijloacele moderne de transport în comun, să folosească din ce în ce mai mult viitoarele piste de biciclete, pentru că și acolo suntem într-o derulare a unui proiect pe fonduri europene”, a adăugat Gheorghe Falcă.

La rândul lor, reprezentanții companiei Astra Vagoane Călători Arad au declarat ca acest contract este un succes meritat pentru industria romanească, arătându-se încrezători că tramvaiului Imperio Eco va confirma așteptările municipalității și ale publicului, prin înaltele performanțe tehnice și standardele de confort pe care le oferă, subliniind că acesta este tramvaiul cu cel mai redus consum de energie existent în prezent pe plan mondial.

Valer Blidar, proprietarul grupului de firme Astra Vagoane Călători Arad SA, a afirmat că semnarea acestui contract prezintă o mare importanță, după șase licitații pierdute pentru că nu s-a putut demonstra că tramvaiul circula undeva.

„În urma cu doi ani, am achiziționat o licență de la Siemens pentru un produs de top, care să aibă cel mai mic consum de energie, să ofere cele mai moderne condiții de transport și să aibă cea mai ieftină mentenanță. Am realizat produsul, l-am omologat, dar, din păcate, nu l-am putut vinde pentru că la toate licitațiile trebuia să dovedim că tramvaiul circulă, deși normele UE prevăd că el poate să fie vândut dacă este omologat. De azi, ne vom putea prezenta produsul la toate licitațiile și vom reuși să demonstrăm că este de top. La Arad, fiind orașul nostru, prețul de vânzare al celor șase tramvaie va fi de 1,074 milioane euro plus TVA/bucata, un preț promoțional, compania calculându-și un profit modic, de 1 leu pe tramvai. Noi nu am vrut profit, ci am vrut să oferim un mijloc de transport modern locuitorilor orașului Arad”, a spus Valer Blidar.

Directorul general Gheorghe Sârbu a precizat, la rândul său, că acesta este primul tramvai produs în România după o licență germană, a cărui prezență pe piață era iminentă, având în vedere vechimea tramvaielor care circulă acum și care, majoritatea, nu mai corespund normelor europene în domeniu.

„Tramvaiul ce va fi livrat Companiei de Transport Public Arad corespunde celor stipulate în Caietul de Sarcini al licitației. El va fi unul particularizat, făcut special pentru municipiul Arad. Va avea 27 de metri lungime, va circula cu o viteza de 70 km la oră, va avea 40 de locuri pe scaune și 160 de locuri în picioare și, de asemenea, va avea și o zonă destinată persoanelor cu handicap. Demn de menționat e faptul că este tramvaiul cu cel mai redus consum de energie la nivel mondial, de 0,64 KW/km. Durata de utilizare a tuturor echipamentelor mecanice și electrice solicitată este de minimum 30 de ani de funcționare”, a adăugat Gheorghe Sârbu.

Primarul Gheorghe Falcă a precizat că decizia privind culoarea celor șase tramvaie va fi luată după o analiză care va avea loc în cadrul Primăriei Municipiului Arad, punctând însă că drapelul municipiului Arad este galben și albastru.

Conform caietului de sarcini, primul tramvai va trebui să fie livrat beneficiarului într-un interval de 33 de săptămâni de la semnarea contractului, următoarele cinci urmând să fie livrate în alte 42 de săptămâni.