Astra

Cine este industriașul român care sparge gheața în America Latină?

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători Arad, are un contract de 100 de milioane de euro cu Brazilia și este în discuții cu autoritățile din trei state din America Latina pentru a deschide linii de asamblare acolo. Omul de afaceri a fost dat exemplu de președintele Băsescu la sosirea din America de Sud.

La sosirea din deplasarea în America Latină, președintele Traian Băsescu a declarat ca acum este momentul pentru industriile romanești care nu își găsesc piață în România sa iasă pe piețele externe, iar o tara ca Peru poate fi o astfel de piață. El a dat ca exemplu industria de material rulant, cu fabrica de vagoane Astra de la Arad, controlata de omul de afaceri Valer Blidar, care ar putea sa deschidă, în cooperare cu firme din Peru, o linie de asamblare a componentelor produse în România.
„Cei care ați văzut uzinele din Arad am convingerea că sunteți impresionați de potențialul care există acolo sau fabrica de vagoane de marfă de la Caracal. Este un potențial excepțional, dar nu avem o piață,  din doua motive: în Europa, foarte mulți furnizori de vagoane concurează în această industrie și, doi, exportul de vagoane, spre exemplu, în America Latină este dificil“, a argumentat Băsescu. El a arătat ca soluția de deschidere de linii de asamblare de componente în America Latina este indicata și de faptul ca vagoanele finite sunt greu de transportat pe mare.

„Soluția corectă sunt companii mixte romano-peruane, linii de asamblare în Peru, cu contribuția locală, atât cât este ea. Poate pot pune la dispoziție tablă, poate geamuri, dar componentele, motoarele electrice, boghiurile, sistemele de frânare, toate s-ar produce în România, în vederea asamblării acolo. Asta înseamnă locuri de muncă aici și export de produs finit în America Latină“, a spus Băsescu.

 

100 de vagoane romÂneȘti În Brazilia

„În vizita domniei sale în America de Sud, a dat peste noi acolo“, explică râzând Blidar despre faptul că a fost dat exemplu la întoarcerea în România. Omul de afaceri arădean, în vârsta de 67 de ani, a explicat pentru „Adevărul“ că societatea pe care o controlează, Astra Vagoane Călători, are un contract ferm în Brazilia, semnat încă de acum un an. Blidar a câștigat un contract de 100 de milioane de euro la începutul lui 2012 în urma unei licitații organizate în Brazilia de una dintre cele mai mari companii din lume, Vale. Contractul se întinde pe o perioadă de doi ani și jumătate, timp în care compania va livra 100 de vagoane de călători.

In urma cu un an, industriașul arădean spunea că, după prăbușirea piețelor din Europa, a căutat contracte și în Malaysia și în țări din America de Sud. Acum, el spune ca este în discuții cu autoritățile din trei state din America Latina pentru colaborări pe material rulant. „Deocamdată, noi le producem în România și le transportăm, pe viitor, vrem să deschidem linii de asamblare“. Blidar nu a vrut să spună care sunt cele trei state cu care este în negocieri, însă nu a negat negocierile cu Peru.

Blidar nu numai ca-și duce vagoanele peste graniță, dar este hotărât să-și aducă din străinătate produsele pe care până acum le lua de la furnizorii din România. Omul de afaceri a declarat recent ca va rezilia contractele cu 400 de furnizori, firme mici, cu trei-patru angajați, cu care lucra pentru producția de vagoane, din cauza măsurii ce obliga firmele mici la plata TVA la încasare. „Nu suntem dispuși și nu putem suporta TVA la 400 de facturi“, a spus arădeanul.

 

Inginer geodez, În afaceri din 1990

De profesie inginer geodez, fără să practice aceasta meserie, Blidar este un industriaș de cursă lungă, a intrat în afaceri după Revoluție, când a început să producă subansamble pentru vagoane și să se ocupe și de construcții industriale. Primul milion de euro l-a făcut după un an de activitate, potrivit „Ziarului Financiar“.

Omul de afaceri arădean mai deține, pe lângă compania Astra Vagoane Călători, și firmele Astra Vest, Sirv Titu, fabrica de marmura Marmura București, Tristar București și Banca Comerciala Feroviară. Valer Blidar ocupa locul 43 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, iar averea lui este estimata la 90-95 de milioane de euro.

Anul de grație al companiei Astra Vagoane Călători a fost 2008, când a înregistrat afaceri de 65,6 milioane de euro și un profit net de 26,2 milioane de euro. In 2011, afacerile companiei s-au înjumătățit, iar rata profitului a scăzut de 10 ori.

Blidar a preluat Astra Vagoane Călători Arad în martie 2000, scoasă la privatizare în guvernarea Isărescu, când Ministerul Industriei și Comerțului era condus de Radu Berceanu, iar cel al Transporturilor – de Traian Băsescu.

La jumatatea lui 2011, revista „Kamikaze“ scria ca banca lui Blidar a acordat în acel an credit unei firme controlate de Francisc Demeter și de Vasil Radu Gavril, doi apropiați ai primarului Gheorghe Falcă (PDL), finul lui Traian Băsescu. Creditul a fost garantat cu mai multe facturi emise în iunie 2011 de firma celor doi, Tehnicon Park, pentru Astra Vagoane Călători. Adică Tehnicon era furnizor al firmei lui Blidar.

Președintele Traian Băsescu a vizitat fabrica de la Arad în toamna lui 2008 și în vara lui 2009. La vizita din 2008, la ieșirea din fabrică, Băsescu a afirmat că societatea are producția asigurată pentru anul 2009, dar că „nu i-ar prinde rău o comandă de 20-40 de vagoane de la CFR“. În intervalul 2009-2011, Astra Vagoane a încheiat cu societatea de stat CFR Călători contracte pe mai mulți ani în valoare de peste 400 de milioane de euro, potrivit „Ziarului Financiar“. La următoarea vizită, din 2009, președintele Băsescu a primit o diplomă și o medalie de aur din partea conducerii Astra Vagoane Călători, societate din al cărei Consiliu de Administrație a făcut parte o perioada, în 1992, potrivit money.ro.

Avem un contract ferm în Brazilia și suntem în discuții cu autoritățile pentru anumite colaborări, a declarat Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători Arad.

Peru, o ȚarĂ În boom economic

Peru, ca și celelalte țări din America Latină, trece printr-o perioadă de boom economic. Țara, cu o populație de 30 de milioane de locuitori, a avut un PIB de 177 de miliarde de dolari SUA în 2011, având o creștere economica de 6,8% în același an, pentru 2012 fiind estimata, de asemenea, la peste 6%.

Sursa: adevarul.ro